ריבית צמודה למדד או ריבית משתנה – מה כדאי?
לווים רבים תוהים כיצד עליהם להשוות בין מסלולי משכנתא שונים, מאחר ולכל מסלול יש מאפיינים ייחודיים משלו. כאשר משווים את היתרונות והחסרונות של מסלולי משכנתא שונים ישנם מסלולים אשר שונים זה מזה בפרמטרים רבים לכן קשה להחליט איזה מסלול עדיף יותר. עם זאת, ישנם מסלולי משכנתא יחסית דומים כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא רק פרמטר מרכזי אחד.
כך לדוגמה כאשר רוצים להשוות בין מסלול משכנתא בריבית צמודה למדד לבין מסלול משכנתא בריבית משתנה לא צמודה למדד. כאשר משווים בין שני המסלולים קל יותר להבין את ההבדלים מאחר ויש לבודד את הפרמטר השונה בין שני המסלולים, ובהתאם לכך קל לקבל החלטה פיננסית. במקרה בו משווים בין מסלול ריבית משתנה צמודה למסלול ריבית משתנה לא צמודה יש למעשה לבדוק רק את היתרונות והחסרונות של נושא ההצמדה למדד.
בנוסף, קל גם להשוות בין מסלולים כמו מסלול בריבית משתנה לא צמודה לבין מסלול בריבית משתנה כל חמש שנים צמודה למדד, אחד המסלולים הפופולריים כיום בקרב הלווים. גם במסלולים אלה ההבדל העיקרי הוא מדד המחירים לצרכן, לכן קל להשוות בין המסלולים על מנת לקבל החלטה איזה מסלול עדיף עבור הלווה.
ריבית צמודה למדד – מה התנודתיות של מדד המחירים לצרכן
עוד לפני ההשוואה בין מסלול בריבית משנתה צמודה למדד לבין מסלול בריבית משתנה לא צמודה למדד, חשוב להדגיש כי אף יועץ משכנתאות ואף מומחה אינו יכול לנבא מה יהיה גובה המדד בעוד מספר שנים. כיום, המדד יחסית נמוך, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (לתחילת 2020) עומדת על 0.3% בלבד, וגם הריבית במשק נמוכה ונמצאת בשפל חסר תקדים.
עם זאת, בעתיד הקרוב עלול המצב להשתנות ולכן כל שינוי במדד המחירים לצרכן ובגובה הריבית ישפיעו ישירות על הלווים אשר מתחייבים למשכנתאות. השינוי במדד משפיע על יתרת הקרן ועל גובה ההחזר החודשי. מאחר ובראייה היסטורית ניתן לראות תנודתיות בגובה מדד המחירים לצרכן הרי יש לשקול בזהירות האם כדאי לכלול מסלולים אלה בתמהיל המשכנתא. נכון להיום כדאי לקחת משכנתא בריבית צמודה לממד במיוחד לאור העובדה כי המדד כמעט ואינו עולה לכן ניתן ליהנות ממשכנתא זולה יותר.
מה עדיף? מסלול בריבית משתנה צמודה או מסלול ריבית משתנה לא צמודה?
בשנים האחרונות המשק הישראלי נמצא במגמת מיתון, מגמה זו נובעת כתוצאה מהמיתון הגלובלי בכל המדינות בעולם. לכן, כאשר משווים את גובה הריבית במסלול ריבית משתנה צמודה לבין מסלול ריבית משתנה לא צמודה מגלים כי במסלול משכנתא מסוג ריבית משתנה צמודה הריבית נמוכה יותר. קיים פעם של כמה עשיריות האחוז בשיעור הריבית בין שני המסלולים, לכן כדי לחסוך בעלות המשכנתא עדיף לבחור במסלול בריבית משתנה צמודה, כאשר יש יועצי משכנתאות הממליצים על בחירת מסלול משכנתא בריבית משתנה כל חמש שנים צמודה למדד, מאחר ובמסלול זה הריבית נמוכה יותר והלווה חוסך עלויות רבות.
עם זאת, חשוב להדגיש כי משתלם לקחת מסלול בריבית משתנה צמודה למדד כל עוד המדד אינו עולה על 2%. מאחר ויעד האינפלציה השנתי של בנק ישראל הוא 1-3%, הרי כל עוד המדד אינו חוצה 2% יש למסלול משתנה צמודה למדד יתרון משמעותי בהשוואה למסלול ריבית משתנה לא צמודה.
ראוי לציין כי במסלול ריבית משתנה יש עוגנים שונים הנקבעים בהתאם למדיניות הבנק, כל בנק קובע את העוגנים באופן מעט שונה, מה שמקשה על הלווים להשוות בין המסלולים השונים כדי לקבל החלטה פיננסית. כאשר משווים לדוגמה את העוגנים של בנק לאומי למשכנתאות לעוגנים של בנק טפחות ניתן לראות כי קיימת מגמה להעדפת בחירת מסלול משכנתא בריבית משתנה לא צמודה מאחר ובתקופה האחרונה העוגן של מסלול בריבית משתנה לא צמודה ירד בעוד העוגן של מסלול בריבית משתנה צמודה למדד עלה מעלה.
כמובן, ככל שהמסלול מציע ריבית ותנאים אטרקטיביים יותר כך משתלם יותר לבחור בו, לכן חשוב כי תערכו השוואות בין המסלולים השונים כדי לקבל החלטה פיננסית נכונה. עליכם לבדוק את המגמות והשינויים לאורך השנים האחרונות, ובמיוחד בשנתיים האחרונות. כך תוכלו לקבל החלטה שקולה ולהבין האם כדאי לכם להעדיף בנקודת זמן זו את מסלול המשכנתא בריבית משתנה לא צמודה או לבחור במסלול ריבית משתנה צמודה.
למעשה, כאשר האינפלציה נמוכה הופך מסלול המשכנתא בריבית משתנה לא צמודה למסלול אטרקטיבי יותר עבורכם. כדאי לזכור כי הבנקים למשכנתאות חוזים בדיוק כמו בנק ישראל כי קצב האינפלציה במשק הישראלי ימשיך להיות נמוך בשנים הקרובות, לכן אם בעבר רבים המליצו לא לבחור במסלול ריבית משתנה לא צמודה, כיום המגמה השתנתה ודווקא מסלול זה מועדף על ידי הלווים, כל עוד ממד המחירים לצרכן נמוך מ-2%.
כאשר פונים לבנקים על מנת לקבל פרטים והצעה למסלול ריבית משתנה צמודה או לא צמודה, יש לבדוק גם את העוגנים וגם את המרווח שכל בנק ובנק מציע לכם. כך תוכלו להשוות בין המסלולים ולקבל החלטה שקולה ונכונה, בהתאם למצב הנוכחי במשק. יש לזכור כי גם הריבית וגם המדד עלולים לצמוח מעלה בשנים הקרובות, לכן אין להסתכן יתר על המידה ורצוי לבחור באחד מהמסלולים, בהתאם למצב הקיים במשק, ולאחר השוואה יסודית. מסלולי ריבית משננה מומלץ לרוב לקחת לתקופה קצרה יחסית בגלל הסיכון הרב בהם.
לפרטים נוספים ולשאלות, השאירו פרטים באתר וצוות המומחים של משכנתא גורו יחזור אליכם בהקדם.